Svedectvo: o tehotnej žene a svätej omši

Akciu s názvom Týždeň života, ktorý vo Venezuele zorganizovali biskupi tejto krajiny, umožnil objaviť skutočné príbehy vedené Božou rukou. Jedným z nich je krásne svedectvo 38-ročnej Omareny Caroliny García Perníaovej, učiteľky v štáte Táchira. Napriek všetkému, čo jej hovorili lekári, otehotnela. 27. marca 2022 v kostole San José v meste San Cristóbal Omarena predstavila svojho dvojročného syna.

V laboratóriu kľakla a ďakovala Bohu
Napriek lekárskej liečbe a intenzívnej túžbe byť matkou sa Omarene nepodarilo otehotnieť. Dôvody boli biologické: hladiny hormónov nikdy nedosiahli úroveň vhodnú na počatie. Zostala však vo viere v Boha a Máriu. Vrúcne sa modlila modlitby, ktoré sa naučila ako dieťa, a zverovala sa Bohu so svojimi ťažkosťami. Dá sa povedať, že za narodením Juana Josého, ktorý má dnes dva roky a tri mesiace, bola jej láska na celý život.

V nedeľu 31. marca 2019 ju jej priateľka Milagros del Valle Peña z Project Hope v diecéze San Cristóbal pozvala na omšu do kostola San José. Boli tu tehotné ženy, ktoré prosili o požehnanie, ale aj také, ktoré sa, podobne ako ona, z rôznych dôvodov ešte nemohli stať matkami. Omarena bola poslednou osobou, ktorá vstala a postavila sa pred oltár. Vo svojich modlitbách neustále hovorila: „Buď vôľa tvoja.“ S veľkou vierou prišla pred obraz Panny Márie z Mliečnej kaplnky a Matky Útechy z Tariby. „Keď sa kňaz chystal dokončiť požehnanie žien, ktoré sa postavili predo mňa, nastal čas prejaviť svoju vieru. A Boh pre mňa vykonal zázrak,“ povedala. “O pár dní som sa začala cítiť zvláštne: nechcela som si česať vlasy, obťažovalo ma oblečenie. Ale až  2. mája 2019 som si urobila tehotenský test. V skutočnosti som počala svojho syna Juana Josué Pulida Garcíu.” Keď dostala správu o tehotenstve, hneď v laboratóriu, kde sa robili testy, pokľakla a ďakovala Bohu a Márii. “Naozaj som chcela syna,” dodáva.

Hneď nato zavolala Jesúsovi Eduardovi Pulido Morenovi, otcovi dieťaťa, a požiadala ho, aby ju vzal do Domu modlitby Márie z Jeruzalema. Tam mu povedala:  “Mám pre teba správu. Som tehotná!” Pre oboch to bola výnimočná chvíľa. Objali sa a ďakovali Bohu za to, že splnil ich dlhoročné sny. 19. decembra 2019 sa narodil chlapček Juan Josué a naplnil svojich hrdých rodičov radosťou.

Tip na knihu: Modlitbičky pre tehotné mamičky

Omarenin odkaz pre ženy
Omarena Carolina García Pernía odovzdáva svoje posolstvo nádeje ženám, ktoré sa rovnako ako ona chcú stať matkami: “V prvom rade sa musíme s láskou a oddanosťou modliť k nášmu Bohu a Panne Márii, pretože s vierou je všetko možné a tento krásny sen byť matkami sa splní v najmenej očakávaný deň.

Týždeň života vo Venezuele
Radosť Omareny a mnohých jej podobných žien naďalej motivuje Cirkev. Hlavne, aby sa Týždeň života slávil každý rok na sviatok Zvestovania Pána. Tento rok sa konal v dňoch 20. – 27. marca 2022 a jeho slogan znel:  “Strážiť celý život.” Ako každý rok don José Alirio Zambrano, rodinný pastoračný radca v diecéze San Cristóbal, požehnal tehotné ženy a tie, ktoré túžia byť matkami. Znova tak urobil v kostole, kde sa Omarena v roku 2019 modlila. “Musíme konať ako milosrdný otec v evanjeliu, prijať naše deti s láskou, pretože vždy budú požehnaním od Boha,” povedal don Zambrano. „Ochrana detí je našou kresťanskou zodpovednosťou. Ale bráňme nielen život dieťaťa, ale aj život matky, jej fyzický, duševný, citový a duchovný život,“ povedal venezuelský kňaz.

Povedať životu áno
Aracelys Domínguez z Project Hope, programu ministerstva rodiny, vysvetlila, že táto organizácia je zodpovedná za obranu alebo záchranu detí pred potratom. Robia to tak, že motivujú a podporujú matky, aby súhlasili so životom. Vysvetlila, že potrat má dve obete: dieťa, ktoré zomrie v maternici, a matku, ktorá zažije postabortívny syndróm (PAS) s príznakmi ako smútok, depresia, pocit viny, poruchy spánku, nočné mory, problémy s chuťou do jedla, častý plač či zmeny v medziľudských vzťahoch. Domínguez poukázala na to, že  Projekt Nádej poskytuje aj pastoračnú podporu ženám, ktoré trpia postabortívnym syndrómom, aby mohli prekonať svoje traumy, zotaviť sa a nájsť nádej a zmysel života.